ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Ο χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Τσιμογιάννης σάς ενημερώνει & σας συμβουλεύει

 • 22/06/2023 0 Σχόλια
  Πρόπτωση ορθού

  Το ορθό σας είναι το κάτω μέρος του παχέος εντέρου σας, όπου σχηματίζονται τα κόπρανα. Εάν το ορθό πέσει έξω από το άνοιγμα του πρωκτού, η κατάσταση ονομάζεται πρόπτωση του ορθού.

   

  Στα αρχικά στάδια, μια πρόπτωση μπορεί να συμβεί μόνο μετά από μια κίνηση του εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η πρόπτωση μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

   

   

  ΑΙΤΙΕΣ

   

  Η πρόπτωση του ορθού συνήθως προκαλείται από εξασθένηση των μυών που υποστηρίζουν το ορθό.

   

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

   

  Τα συμπτώματα της πρόπτωσης του ορθού περιλαμβάνουν:

   

  Ø  Αίσθημα διόγκωσης μετά από βήχα ή φτέρνισμα.

  Ø  Βλεννώδεις εκκρίσεις με τα κόπρανα σας.

  Ø  Πόνος και αιμορραγία από το ορθό ή φαγούρα της περιοχής.

  Ø  Ακράτεια κοπράνων.

  Ø  Δυσκοιλιότητα.

   

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

   

  Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει πρόπτωση ορθού, αλλά στις γυναίκες είναι πιο πιθανό.

  Μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πρόπτωσης του ορθού:

   

  Ø  Ιστορικό χρόνιας δυσκοιλιότητας

  Ø  Χρόνια διάρροια

  Ø  Κατάχρηση καθαρτικών

  Ø  Γέννηση παιδιού

  Ø  Προβλήματα νωτιαίου μυελού ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο

  Ø  Κυστική ίνωση

  Ø  Γήρανση ή άνοια

   

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ

   

  Ο γιατρός σας είναι σε θέση να διαγνώσει την πρόπτωση του ορθού απλά με το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση. Μπορεί επίσης να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση:

   

  §  Αφοδευσιογράφημα: Ένας τύπος ακτινογραφίας που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας κένωσης.

  §  Μανομετρία ορθού: Ένας σωλήνας μέτρησης πίεσης τοποθετημένος μέσα στο ορθό για να μετρήσει πόσο καλά λειτουργούν οι μύες που ελέγχουν τις κινήσεις του εντέρου.

  §  Κολονοσκόπηση: Ένας εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα τοποθετημένη μέσα στο ορθό, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να κάνει μια οπτική εξέταση.

   

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ

   

  Η θεραπεία συχνά ξεκινά με βήματα για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας και της καταπόνησης. Εάν η πρόπτωση του ορθού σας είναι αρκετά σοβαρή και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει χειρουργική επέμβαση.

   

  ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

   

  Αυτοί είναι οι δύο κύριοι τύποι επιπλοκών:

   

  1.      Πρόπτωση του ορθού που δεν μπορεί να αναταχθεί.

  Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της παροχής αίματος στην πρόπτωση. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται στραγγαλισμός. Είναι επώδυνο και χρειάζεται επείγουσα θεραπεία.

  2.      Πρόπτωση του ορθού που συμβαίνει ξανά (υποτροπή).

  Αυτό μπορεί να συμβεί έως και 40% των περιπτώσεων.

   

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ

   

  Σε ενήλικες ασθενείς, η θεραπεία της πρόπτωσης του ορθού είναι ουσιαστικά χειρουργική. Δεν υπάρχει ειδική ιατρική θεραπεία (στα παιδιά, ωστόσο, μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν μη χειρουργικά και με τη διαχείριση της υποκείμενης πάθησης). Το ποια αποκατάσταση αποτελεί την καλύτερη θεραπεία είναι δύσκολο να απαντηθεί.

   

  Οι κοιλιακές επεμβάσεις πραγματοποιούνται συνήθως σε νεότερους, υγιέστερους ασθενείς, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο. Για αυτούς τους ασθενείς, οι επεμβάσεις με χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής αλλά υψηλότερες νοσηρότητες είναι οι καταλληλότερες.

   

   

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΙΛΙΑΣ

   

  Ρομποτική ή λαπαροσκοπική ορθοπηξία

   

  Σε μια ορθοπηξία ολόκληρο το ορθό κινητοποιείται και ένα μη απορροφήσιμο υλικό (πλέγμα) στερεώνεται στην προϊερή περιτονία. Τελευταία έχει αυξηθεί η χρήση βιολογικών πλεγμάτων για την αποφυγή πιθανής διάβρωσης του ορθού από το πλέγμα. Το ορθό τοποθετείται σε τάση και το υλικό τυλίγεται εν μέρει γύρω από το ορθό για να το κρατήσει στη θέση του. Για να αποφευχθεί μια περιφερειακή απόφραξη, το πρόσθιο τοίχωμα του ορθού δεν καλύπτεται με το πλέγμα. Το περιτόναιο στη συνέχεια κλείνεται για να καλυφθεί το ξένο σώμα. Αυτή η διαδικασία συμπληρώνεται με εκτομή τμήματος του εντέρου (σιγμοειδούς) σε ασθενείς που έχουν μεγάλη δυσκοιλιότητα ή πολύ μεγάλο σιγμοειδές κόλον, γιατί αλλιώς τα συμπτώματα είναι πιθανό να επιδεινωθούν. Η χρήση του ρομποτικού συστήματος έχει το πλεονέκτημα των ακριβέστερων κινήσεων στην περιοχή της πυέλου.

   

   

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΝΕΟΥ

   

  Οι επεμβάσεις του περινέου έχουν υψηλότερα ποσοστά υποτροπής αλλά χαμηλότερη νοσηρότητα και συχνά πραγματοποιούνται σε ηλικιωμένα άτομα ή σε ασθενείς για τους οποίους η γενική αναισθησία αντενδείκνυται.

   

  Delorme

   

  Σε μια επέμβαση Delorme, γίνεται μια περιφερειακή τομή μέσω του βλεννογόνου του πρόπτωσης του ορθού κοντά στην οδοντωτή γραμμή. Με τον ηλεκτροκαυτηριασμό απογυμνώνεται ο βλεννογόνος από το ορθό μέχρι την κορυφή της πρόπτωσης και αποκόπτεται. Ο απογυμνωμένος προπτυσσόμενος μυς στη συνέχεια πτυχώνεται με ράμμα. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται συχνά για μικρές πρόπτωση, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για μεγάλες.

   

  Περινεϊκή ορθοσιγμοϊδεκτομή Altemeier

   

  Σε μια περινεϊκή ορθοσιγμοειδεκτομή Altemeier, γίνεται μια περιφερική τομή πλήρους πάχους στη πρόπτωση του ορθού περίπου 1-2 cm από την οδοντωτή γραμμή. Το έντερο τέμνεται και, είτε ράβεται με το χέρι στον άπω πρωκτικό σωλήνα, είτε συρράπτεται με κυκλικό συρραπτικό.

   

   

  Ο χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Τσιμογιάννης MD, PhD έχει εξειδικευθεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Πρωκτού και έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλας στη Σουηδία. Εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου (ESCP).

   

  Για ραντεβού, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη (Κλινική Άγιος Λουκάς) και Κέρκυρα (Ionian Care), επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2651070222 ή 6972221230.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 22/06/2023 0 Σχόλια
  Τι είναι η ορθοσκόπηση υψηλής ανάλυσης;

  Η ορθοσκόπηση υψηλής ανάλυσης είναι η ορθοσκόπηση με μεγέθυνση. Εκτός από το ορθοσκόπιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση του πρωκτού ανοιχτό, ένας γιατρός χρησιμοποιεί μια άλλη συσκευή/κάμερα υψηλής ευκρινείας. Ένας γιατρός χρησιμοποιεί αυτή την κάμερα για να μελετήσει προσεκτικά τις ύποπτες περιοχές στον πρωκτικό σωλήνα μέσω του ορθοσκοπίου.

   

  Για να δει καλύτερα τις ύποπτες περιοχές, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει ένα ήπιο διάλυμα που μοιάζει με ξύδι (οξικό οξύ), σε ένα βαμβάκι ή μια γάζα, και να το αφήσει μέσα στον πρωκτό σας για λίγα λεπτά. Το οξύ αντιδρά με ορισμένα μη φυσιολογικά κύτταρα και τα κάνει να φαίνονται λευκά.

   

  Η ορθοσκόπηση υψηλής ανάλυσης μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στην επένδυση του πρωκτού και του ορθού. Για το λόγο αυτό, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε:

   

  •         Έλεγχο και διάγνωση ύποπτων πρωκτικών βλαβών.

  •         Παρακολούθηση μετά από θεραπεία καρκίνου του πρωκτού για έλεγχο πιθανής υποτροπής.

   

   

  Προετοιμασία για Ορθοσκόπηση

   

  Η ορθοσκόπηση συνήθως δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Σε αντίθεση με την κολονοσκόπηση, δεν χρειάζεστε πλήρη προετοιμασία του εντέρου. Ωστόσο, το άδειασμα του εντέρου πριν από τη διαδικασία μπορεί να προσθέσει άνεση.

   

   

  Τι συμβαίνει κατά την ορθοσκόπηση

   

  Όταν φτάσετε για τη διαδικασία, θα χρειαστεί να γδυθείτε από τη μέση και κάτω ή να φορέσετε νοσοκομειακή ρόμπα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κλινικού ιατρού που εκτελεί την εξέταση. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να μετακινηθείτε σε μια συγκεκριμένη θέση σε ένα ειδικό τραπέζι για να εξετάσει την περιοχή του πρωκτού σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια δακτυλική εξέταση: Ο γιατρός εισάγει ένα δάχτυλο με γάντια στον πρωκτό και το ορθό για να αισθανθεί αν υπάρχουν εξογκώματα ή μάζες. Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει ένα τεστ ΠΑΠ από τον πρωκτό, ακόμα κι αν είχατε ένα πριν. Μια μπατονέτα χρησιμοποιείται για τη συλλογή κυττάρων από τον πρωκτικό σωλήνα.

   

  Η ίδια η ορθοσκόπηση διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Δεν χρειάζεστε αναισθησία ή καταστολή. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τζελ μουδιάσματος για να κάνει τη διαδικασία πιο άνετη.

   

  •         Ο γιατρός θα σας ζητήσει να τοποθετήσετε τον εαυτό σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, για να διευκολύνει τη χρήση του ορθοσκοπίου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε τους μύες του πρωκτού σας.

  •         Εάν κάνετε ορθοσκόπηση υψηλής ανάλυσης, ο γιατρός θα τοποθετήσει στον πρωκτό σας γάζα ή ένα βαμβάκι εμποτισμένο με ένα ήπιο διάλυμα που μοιάζει με ξύδι (οξικό οξύ). Το διάλυμα αντιδρά με την επένδυση του ορθού (βλεννογόνος) και βοηθά στην ανάδειξη ύποπτων περιοχών. Μερικές φορές, βαφές ιωδίου μπορεί να εφαρμοστούν σε περιοχές που προκαλούν ανησυχία για να βοηθήσουν περαιτέρω στην αποκάλυψη μη φυσιολογικών κυττάρων. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα κολποσκόπιο για να κοιτάξει μέσα από το ορθοσκόπιο, να εξετάσει τον βλεννογόνο υπό μεγέθυνση και να τραβήξει φωτογραφίες.

  •         Εάν υπάρχει ύποπτη περιοχή, ο γιατρός μπορεί να συλλέξει ένα μικρό δείγμα ιστού (βιοψία) με λαβίδα. Μερικές φορές εφαρμόζεται ένα ειδικό διάλυμα σε αυτό το σημείο για να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία.

  •         Το δείγμα της βιοψίας αποστέλλεται σε παθολογικό εργαστήριο, όπου οι παθολόγοι το εξετάζουν με μικροσκόπιο.

   

   

  Ανάρρωση μετά από ορθοσκόπηση

   

  Η ορθοσκόπηση είναι μια γενικά ασφαλής διαδικασία. Ωστόσο, εάν είχατε βιοψία, ο πρωκτός σας μπορεί να χρειαστεί μερικές ημέρες για να επουλωθεί. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία και δυσφορία, ειδικά μετά από κένωση.

   

  Ο γιατρός σας θα συστήσει κάποια μέτρα, όπως:

   

  •         Λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή.

  •         Να πίνετε άφθονο νερό και ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

  •         Λήψη συμπληρώματος φυτικών ινών ή μαλακτικού κοπράνων.

  •         Αποφυγή υπερβολικού σκουπίσματος μετά από κενώσεις.

  •         Να καθαρίζετε προσεκτικά την περιοχή του πρωκτού, χρησιμοποιώντας καθαρό νερό και τα χέρια σας στο ντους ή ένα απαλό φαρμακευτικό επίθεμα.

  •         Εφαρμογή κρεμών ή υπόθετων σύμφωνα με τις οδηγίες.

   

  Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η μόλυνση στο σημείο της βιοψίας και για αυτό ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποια μέτρα ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

   

   

  Ο χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Τσιμογιάννης MD, PhD έχει εξειδικευθεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Πρωκτού και έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλας στη Σουηδία. Εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου (ESCP).

   

  Για ραντεβού, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2651070222 ή 6972221230

   

   

  Διορθική εκτομή

   

  Σε επιλεγμένα περιστατικά με μικρούς όγκους του ορθού, η διορθική εκτομή είναι μια καλή επιλογή. Με το Ρομποτικό σύστημα DaVinci η εκτομή γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια.

   

  Μπορείτε να δείτε και τη σχετική δημοσίευσή μας:

  Tsimogiannis K, Kumar L, Tariq K, Khan J. Robotic local excision for rectal cancer using the da Vinci X robotic platform-A Video Vignette. Colorectal Dis. 2022 Mar;24(3):338. doi: 10.1111/codi.15983. Epub 2021 Nov 16. PMID: 34743385.

   

  Ο χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Τσιμογιάννης MD, PhD έχει εξειδικευθεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Πρωκτού και έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλας στη Σουηδία. Εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου (ESCP).

   

  Για ραντεβού, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη (Κλινική Άγιος Λουκάς) και Κέρκυρα (Ionian Care), επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2651070222 ή 6972221230.

  Διαβάστε περισσότερα
 • 09/11/2022 0 Σχόλια
  Καρκίνος παχέος εντέρου

  Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τη συχνότητα εμφάνισής του μάλιστα να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στις ηλικίες άνω των 50 ετών, γεγονός που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το δυτικό τρόπο ζωής.

  Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται και σε νεαρούς ενήλικες (ηλικίας <50 ετών) σε πολλές χώρες.

  Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορθοκολικού καρκίνου:

  • Ηλικία άνω των 50
  • Ιστορικό άλλων μορφών καρκίνου
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Οι πολύποδες του παχέος εντέρου (μη-καρκινικές νεοπλασίες στα τοιχώματα του παχέος εντέρου)
  • Ιστορικό ελκώδους κολίτιδας ή νόσου του Crohn

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ:
  Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, όσο ο όγκος αυξάνεται, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ορισμένα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων:

  • Αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας (εναλλαγές μεταξύ διάρροιας ή δυσκοιλιότητας)
  • Αλλαγή της μορφής των κοπράνων (π.χ. στενά κόπρανα)
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Απώλεια βάρους
  • Αναιμία
  • Άλλα προβλήματα, όπως εμετός, κράμπες, φούσκωμα ή αίσθημα ατελούς κένωσης.

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

  Σε υποψία ορθοκολικού καρκίνου, ο γιατρός, αφού εξετάσει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς και τα συμπτώματα, θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Απαραίτητη είναι και η δακτυλική εξέταση για τη σωστή εκτίμηση. 

  Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός θα συστήσει συμπληρωματικές εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένης της γενικής αίματος και του βιοχημικού ελέγχου (έλεγχο για αναιμία, καρκινικούς δείκτες και άλλα). 
  • Εξέταση του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση. Αυτό θα γίνει από τον γαστρεντερολόγο σας, ο οποίος μπορεί επίσης να λάβει δείγματα από πολύποδες για βιοψία (ένα μικρό δείγμα ιστού αφαιρείται και εξετάζεται στο μικροσκόπιο για καρκίνο).
  • Αξονική τομογραφία και κατά περίπτωση μαγνητική (για σταδιοποίηση της νόσου).

  ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ:
  Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μετά τη διάγνωση του καρκίνου είναι κατά πόσο η νόσος έχει εξαπλωθεί (μετάσταση) πέρα από την αρχική της θέση. Ο έλεγχος με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία θα μας βοηθήσουν στη σταδιοποίηση πριν το χειρουργείο και το σωστό σχεδιασμός της αντιμετώπισης. 

  Τα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  Στάδιο Ι: Ο καρκίνος έχει διεισδύσει στα μεσαία στρώματα του τοιχώματος του παχέος εντέρου, αλλά όχι μέσα από αυτό.

  Στάδιο II: Ο καρκίνος έχει διεισδύσει στο μυϊκό τοίχωμα του παχέος εντέρου.

  Στάδιο ΙΙΙ: Ο καρκίνος έχει προχωρήσει σε λεμφαδένες κοντά στο παχύ έντερο και στο ορθό.

  Στάδιο IV: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και σε άλλες θέσεις στο σώμα, όπως στο ήπαρ, τους πνεύμονες ή στην επένδυση της κοιλιάς (περιτόναιο).

   

  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: 

  Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι χειρουργική νόσος.

  Συνεκτιμώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν από τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, την εντόπιση και φυσικά τη σταδιοποίηση του όγκου, ο χειρουργός καταρτίζει το κατάλληλο και εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας του ασθενούς, βασισμένο στα σύγχρονα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του καρκίνου (που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο).

  Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου είναι κατά κύριο λόγο ο παράγοντας που καθορίζει την πρόγνωση του ασθενούς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ το σχέδιο θεραπείας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία πριν ή μετά το χειρουργείο.

  Η παρουσία εξειδικευμένης ομάδας χειρουργού, ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών διασφαλίζει την καθολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς, βελτιστοποιώντας την πορεία του.

  Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου είναι κατά κύριο λόγο ο παράγοντας που καθορίζει την πρόγνωση του ασθενούς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ το σχέδιο θεραπείας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία πριν ή μετά το χειρουργείο.

  Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

  ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ:

  Η ρομποτική κολεκτομή είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Μας επιτρέπει να χειρουργούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία και έλεγχο, σε σχέση με την κλασσική λαπαροσκόπηση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος da Vinci. Τα εργαλεία τοποθετούνται στην κοιλιά μέσω μικρών οπών και ο γιατρός τα χειρίζεται μέσω της κονσόλας του συστήματος, το οποίο και μεταφέρει τις κινήσεις του χειρουργού με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να κινηθούν οι ρομποτικοί βραχίονες στους οποίους συνδέονται τα ρομποτικά εργαλεία. Τα ρομποτικά εργαλεία σπάνε και ακολουθούν τις κινήσεις του καρπού και έχουν μεγάλη ευελιξία κίνησης, με συνέπεια οι χειρουργικοί χειρισμοί να είναι πολύ ελεγχόμενοι και ακριβείς.

   

  ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ:
  Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται χωρίς μεγάλη τομή, με ειδικά εργαλεία και κάμερες (λαπαροσκόπια) που τοποθετούνται στην κοιλιά μέσω μικρών οπών. 

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής  και ρομποτικής κολεκτομής;

  - Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα

  - Η μικρότερη απώλεια αίματος

  - Η ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου

  - Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ:

  Σε έναν αριθμό ασθενών ενδέχεται να μην είναι δυνατόν να διενεργηθεί λαπαροσκοπική ή ρομποτική κολεκτομή. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για πραγματοποίηση ανοιχτής επέμβασης είναι η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις, αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η αδυναμία λήψης καθαρής εικόνας της ανατομίας των οργάνων της κοιλιάς μέσω της κάμερας. Σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός θα προχωρήσει σε ανοιχτή επέμβαση. 

  «Ο χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Τσιμογιάννης MD, PhD έχει εξειδικευθεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Πρωκτού και έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλας στη Σουηδία. Εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου (ESCP)»

  Διαβάστε περισσότερα
 • 08/11/2022 0 Σχόλια
  Αιμορροΐδες

  Ο όρος αιμορροΐδες αναφέρεται σε διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού. Είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Ωστόσο, είναι πιο διαδεδομένο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές. Αυτή η διόγκωση μπορεί να συμβεί λόγω αύξησης της πίεσης στον πρωκτικό σωλήνα λόγω παχυσαρκίας, χρόνιας δυσκοιλιότητας, συχνής άρσης βάρους, εγκυμοσύνης κ.λπ. Είναι σε γενικές γραμμές ανώδυνες, εκτός αν υπάρξει επιπλοκή με τη μορφή θρόμβωσης ή περίσφιξης. 

  1. Εσωτερικές αιμορροΐδες
  Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι βαθιά μέσα στο ορθό και δεν είναι ορατές από έξω. Γενικά είναι ανώδυνες. Συχνά, το πρώτο σημάδι εσωτερικών αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία από το ορθό.

  Η καταπόνηση μπορεί μερικές φορές να ωθήσει τις εσωτερικές αιμορροΐδες με τρόπο που να προεξέχουν μέσω του πρωκτού. Αυτή η προεξέχουσα ή προπτωτική αιμορροΐδα μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.

  2. Εξωτερικές αιμορροΐδες
  Οι εξωτερικές αιμορροΐδες από το ίδιο το όνομα λένε ότι βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό και επομένως είναι ορατές. Επειδή υπάρχουν πιο ευαίσθητα νεύρα σε αυτό το μέρος του σώματος, συνήθως είναι πιο επώδυνες. Η καταπόνηση κατά την αποβολή κοπράνων μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

  Ποια είναι μερικά κοινά συμπτώματα των αιμορροΐδων;

  Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι πολύ επώδυνες και άβολες για πολλούς. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε τα ακόλουθα συμπτώματα, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό για σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση.

  • Σκληρό εξόγκωμα γύρω από τον πρωκτό
  • Έκκριση βλέννας από τον πρωκτό
  • Οίδημα
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Πόνο ενώ κάθεστε
  • Πόνο κατά τις κενώσεις του εντέρου
  • Κνησμό στον πρωκτό
  • Ερυθρότητα και πόνο στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό
  • Ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας στον πρωκτό σας

  Επειδή τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποκρύπτουν άλλες παθήσεις, η σωστή κλινική εξέταση είναι απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση. 

  Ποια είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων;
  Η κύρια αιτία των αιμορροΐδων είναι η αυξημένη πίεση στο κάτω μέρος του ορθού. Αυτή η πίεση μπορεί να οφείλεται σε:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Άρση βάρους
  • Εγκυμοσύνη
  • Διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου

  Τα αιμοφόρα αγγεία του ορθού ή του πρωκτικού σωλήνα τεντώνονται υπό πίεση, με αποτέλεσμα οίδημα και διόγκωση, σχηματίζοντας έτσι αιμορροΐδες.

  Ποιες είναι οι επιπλοκές των αιμορροΐδων;
  Εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις και φροντίδα στα αρχικά στάδια των αιμορροΐδων, μπορεί να οδηγηθούμε στις ακόλουθες επιπλοκές:

  • Σοβαρή πρωκτική αιμορραγία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναιμία
  • Μόλυνση
  • Θρόμβωση
  • Περίσφιξη/επώδυνη διόγκωση των αιμορροΐδων και αδυναμία ανάταξής τους
  • Ακράτεια υγρών ή κοπράνων από το έντερο
  • Πρωκτικό συρίγγιο –ως επιπλοκή μετά από πιθανή μόλυνση και απόστημα

  Ποιοι είναι οι βαθμοί των αιμορροΐδων;
  Με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι τεσσάρων βαθμών.
  • Βαθμός-Ι: Μικρές διογκώσεις σε όλη την εσωτερική επένδυση του πρωκτικού πόρου.
  • Βαθμός ΙΙ: Παραμένουν μέσα στον πρωκτό, αλλά είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος από του Βαθμού Ι. Θα μπορούσαν να ωθηθούν προς τα έξω κατά τη διάρκεια της κένωσης.
  • Βαθμός-III: Είναι ορατές έξω από τον πρωκτό. Οι αιμορροΐδες που κρέμονται από το ορθό γίνονται αισθητές, αλλά μπορούν εύκολα να αναταχθούν.
  • Βαθμός-IV: Παρατηρούνται μεγάλες αιμορροΐδες, οι οποίες παραμένουν εκτός του πρωκτού. Αυτές δεν μπορούν να αναταχθούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση.

  Πώς διαγιγνώσκονται οι αιμορροΐδες;
  Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται αιμορροΐδες, μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους διαγνωστικών τεχνικών για να επιβεβαιώσει την πάθηση και να καθορίσει τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης. Ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία διάγνωσης με μια απλή επισκόπηση του πρωκτού του ασθενούς. Στη συνέχεια μπορεί να χρειαστεί μια πρωκτο/ορθοσκόπηση. Στο πλαίσιο αυτής της διαγνωστικής εξέτασης, ο γιατρός εισάγει ένα μικρό σωλήνα στο ορθό για να ελέγξει την πιθανότητα εσωτερικών αιμορροΐδων. 

  Οι θεραπείες για τις αιμορροΐδες δεν είναι επίπονες, ούτε πολύ περίπλοκες. Τις περισσότερες φορές, και αν οι αιμορροΐδες είναι στα πρώτα στάδια, συστήνουμε συντηρητική θεραπεία με αλλαγές στις διατροφικές συνήθεις, στον τρόπο ζωής και τη χρήση αλοιφών. Αν αυτές οι μέθοδοι δεν αποδώσουν, μπορούμε να συνεχίσουμε με επεμβατικές μεθόδους ανάλογα με την περίπτωση, αλλά και την επιθυμία του ασθενούς. 

  Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Περίδεση με ελαστικό δακτύλιο 
  • Σκληροθεραπεία
  • Αιμορροϊδοπηξία με χρήση laser
  • Χειρουργική εκτομή/Αιμορροϊδεκτομή
  • Συνδυασμό θεραπειών
  • Απολίνωση αιμορροΐδων με τη βοήθεια συσκευής υπερήχων 

  Ένας εξειδικευμένος χειρουργός στις παθήσεις πρωκτού μπορεί να σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μεθόδου και να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο για την περίπτωσή σας.

  «Ο χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Τσιμογιάννης έχει εξειδικευθεί και εργαστεί επί σειρά ετών
  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλας στη Σουηδία, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς πρωκτολογικών παθήσεων»

   

  Διαβάστε περισσότερα
 • 07/11/2022 0 Σχόλια
  Τι είναι κήλη;

  Η κήλη ορίζεται ως έλλειμμα ή χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτή μπορεί να είναι συγγενής (εκ γενετής) ή επίκτητη (λόγω αδυναμίας των ιστών ή μετά από κάκωση). Οι κήλες είναι αρκετά συχνές, με ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες να τις εντοπίζουν μέχρι και στο 25% του πληθυσμού. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να πάσχουν από κήλες.


  Συμπτώματα:
  1_ορατή διόγκωση ή εξόγκωμα
  που είναι αποτέλεσμα προβολής ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου (εντέρου ή λίπους).
  2_ενόχληση ή και πόνος που συχνά σχετίζεται με την άσκηση.

  Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια μπορεί να μην παρουσιάζονται καθόλου συμπτώματα. Στις χειρότερες των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει δυνατό πόνο λόγω  περίσφιξης της κήλης (αδυναμία ανάταξης του σπλάχνου που βρίσκεται μέσα στην κήλη). Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του εντέρου. 

  Παράγοντες κινδύνου της κήλης:

  • Προηγούμενες επεμβάσεις
   Οι εγχειρητικές τομές καθιστούν πολλές φορές αδύναμο το κοιλιακό τοίχωμα και μέσα από αυτές προκύπτει κήλη.
  • Γρήγορη αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς
   Απότομη αύξηση σωματικού βάρους
   Εγκυμοσύνη
  • Χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
   Άρση βάρους
   Χρόνιος βήχας
   Δυσκοιλιότητα
   Δυσουρικά ενοχλήματα (αύξηση διαστάσεων προστάτη αδένα στους άνδρες) 

  Με το πέρασμα του χρόνο, οι κήλες γενικά τείνουν να μεγαλώνουν και τα συμπτώματά τους μπορεί να χειροτερέψουν. 

  Η μόνη μέθοδος μόνιμης διόρθωσης της κήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση. 
  Η προγραμματισμένη (μη επείγουσα) διόρθωση της κήλης, γενικά, οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

  Χειρουργική αντιμετώπιση: 
  ● Ανοικτή -Αποκατάσταση μέσω τομής με συμβατικά εργαλεία.
  ● Λαπαροσκοπική -Πραγματοποιείται μέσα από μικρές τομές δέρματος με χρήση κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. 
  ● Ρομποτική -Η ρομποτική τεχνολογία προσφέρει τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας για το χειρουργό (τρισδιάστατη εικόνα) και άνεση χειρισμών σε πολύ στενούς χώρους και αποτελεί την ιδανική προσέγγιση στη θεραπεία κυρίως της κοιλιοκήλης.

  Βουβωνοκήλη - Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση
  Ο συχνότερος τύπος κήλης είναι η βουβωνοκήλη. Συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες, λόγω αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος στο συγκεκριμένο σημείο, εξαιτίας της μετάβασης των όρχεων στο όσχεο κατά την ενδομήτριο ζωή. 

  Η επέμβαση διεξάγεται μέσα από 3 μικρές τομές: μία των 10 χιλιοστών κάτω από τον ομφαλό από όπου εισάγεται το οπτικό λαπαροσκόπιο (η κάμερα), δύο των 5 χιλιοστών (ή μια των 10mm και μια των 5mm) μέσω των οποίων εισέρχονται τα εργαλεία. Στη συνέχεια ανατάσσεται η κήλη και το αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα ενισχύεται με πλέγμα, το οποίο είναι  μη απορροφήσιμο και απόλυτα συμβατό με το σώμα. Τοποθετείται στο σώμα μέσα από το ένα trocar δίχως να απαιτείται επιπλέον τομή.

  Η λαπαροσκοπική τεχνική απαιτεί μικρότερες τομές και δεν προκαλεί κάκωση στους μύες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.

  Λόγω της μεγάλης μεγέθυνσης αναγνωρίζονται τα νεύρα και τα αγγεία του όρχεος στον άνδρα και αποφεύγονται οι κακώσεις.

  Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι ιδανική για την αντιμετώπιση της αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης, αφού και οι δύο πλευρές προσεγγίζονται χρησιμοποιώντας τις ίδιες τρεις μικρές τομές. Επιπρόσθετα, η λαπαροσκοπική είναι η μέθοδος επιλογής σε όλες τις περιπτώσεις υποτροπής κήλης από προηγούμενες ανοικτές επεμβάσεις.

  «Ο χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Τσιμογιάννης έχει εξειδικευθεί και εργαστεί επί σειρά ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλας στη Σουηδία. Εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου (ESCP)»

  Διαβάστε περισσότερα
 • 06/11/2022 0 Σχόλια
  Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου

  Η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου είναι μια πληγή στο βλεννογόνο του πρωκτού, η οποία προκαλεί οξύ πόνο κατά την αφόδευση, που συνήθως συνοδεύεται και από μικρή αιμορραγία. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν για ώρες μετά την αφόδευση. Η ραγάδα δακτυλίου μπορεί να είναι: οξεία (να προκλήθηκε δηλαδή εντός των τελευταίων 6 εβδομάδων) ή χρόνια (να υπάρχει δηλαδή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων).

  Τα βασικότερα αίτια της ραγάδας δακτυλίου είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία και η κάκωση του πρωκτού, ενώ η πάθηση έχει συνδεθεί και με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, με κακοήθειες στην περιοχή, όπως επίσης και με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

  Το 90% των ραγάδων δημιουργούνται ευθεία πίσω στον πρωκτό ( γυναικολογικά στην 6η ώρα). 

  Τα πιο συχνά συμπτώματα της ραγάδας είναι: Πόνος και αιμορραγία.

  Το πρόβλημα είναι ο φαύλος κύκλος που ξεκινάει από τη ραγάδα: Ο πόνος οδηγεί σε αυξημένο μυϊκό τόνο - σπασμό, ο οποίος διατηρεί τη ραγάδα και μειώνει την αυθόρμητη επούλωση.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  Ένα μεγάλο ποσοστό των ραγάδων μπορούν να επουλωθούν αυτόματα. Αν αυτό δε γίνει , η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης περιλαμβάνει τα υπακτικά ,  ζεστά εδρόλουτρα και τη χρήση  αλοιφών – παυσίπονων ή θεραπευτικών για τη ραγάδα. Ως θεραπευτικές αλοιφές έχουμε δύο επιλογές:

  1_Σκεύασμα νιτρογλυκερίνης - Παρενέργεια κυρίως με τη μορφή πονοκεφάλων είναι συχνά ένας παράγοντας περιορισμού της δόσης.
  2_Αλοιφή Diltiazem - έχει ισοδύναμη δράση με τη νιτρογλυκερίνη, αλλά συχνά μικρές παρενέργειες.

  Αν με αυτές τις μεθόδους δεν έχουμε αποτέλεσμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε μεθόδους παρέμβασης στην περιοχή, όπως είναι η έγχυση μπότοξ, η χρήση σύγχρονου επουλωτικού λέιζερ ή η κλασική επέμβαση εκτομής ενός τμήματος του έσω σφιγκτήρα (πλάγια έσω σφιγκτηροτομή).

  1_Η χρήση Botox για χαλάρωση του σφιγκτήρα από το σπασμό και διευκόλυνση της επούλωσης. Αν και η χρήση Botox είναι απλή, χρειάζεται σωστός έλεγχος όλων των παραμέτρων για να δούμε αν ενδείκνυται η χρήση τους.
  2_Η χειρουργική επέμβαση της πλάγιας σφιγκτηροτομής, δηλαδή το κοψίματος ενός μέρους του σφιγκτήρα. Αυτό βοηθάει τη ραγάδα να θεραπευθεί προλαμβάνοντας τον πόνο και τον σπασμό, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επούλωση. Κόβοντας μόνο μικρό τμήμα από αυτόν τον μυ, αποφεύγουμε τα προβλήματα ακράτειας
  3_Νεαροποίηση της ραγάδας με τη χρήση laser. Πρόκειται για μια νέα μέθοδο κατά την οποία ο ουλώδης ιστός της ραγάδας καταστρέφεται και δημιουργούμε μια νέα και καθαρή πληγή που έχει πλέον τη δυνατότητα να επουλωθεί. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι αφήνουμε τον σφιγκτήρα ανέπαφο αποφεύγοντας έτσι πιθανά προβλήματα ακράτειας. Ο ασθενής επανέρχεται στις δραστηριότητές του κυριολεκτικά από την επόμενη μέρα, ενώ η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ιδιαίτερα απλή.  

  Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για τα cookies

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣCOOKIEΔΙΑΡΚΕΙΑ
google.com_ga
_gat
_gid
1P_JAR
APISID
DV
HSID
NID
SAPISID
SID
SIDCC
SSID
UULE
Τα cookies στατιστικής ανάλυσης βοηθούν τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας να καταλάβουν πώς διαδρούν οι επισκέπτες με την ιστοσελίδας συλλέγοντας και αποστέλλοντας ανώνυμες πληροφορίες.