09/11/2022 0 Σχόλια
Καρκίνος παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τη συχνότητα εμφάνισής του μάλιστα να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στις ηλικίες άνω των 50 ετών, γεγονός που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το δυτικό τρόπο ζωής.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται και σε νεαρούς ενήλικες (ηλικίας <50 ετών) σε πολλές χώρες.
Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορθοκολικού καρκίνου:
- Ηλικία άνω των 50
- Ιστορικό άλλων μορφών καρκίνου
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
- Οι πολύποδες του παχέος εντέρου (μη-καρκινικές νεοπλασίες στα τοιχώματα του παχέος εντέρου)
- Ιστορικό ελκώδους κολίτιδας ή νόσου του Crohn
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ:
Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, όσο ο όγκος αυξάνεται, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ορισμένα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων:
- Αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας (εναλλαγές μεταξύ διάρροιας ή δυσκοιλιότητας)
- Αλλαγή της μορφής των κοπράνων (π.χ. στενά κόπρανα)
- Αίμα στα κόπρανα
- Απώλεια βάρους
- Αναιμία
- Άλλα προβλήματα, όπως εμετός, κράμπες, φούσκωμα ή αίσθημα ατελούς κένωσης.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Σε υποψία ορθοκολικού καρκίνου, ο γιατρός, αφού εξετάσει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς και τα συμπτώματα, θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Απαραίτητη είναι και η δακτυλική εξέταση για τη σωστή εκτίμηση.
Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός θα συστήσει συμπληρωματικές εξετάσεις:
- Εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένης της γενικής αίματος και του βιοχημικού ελέγχου (έλεγχο για αναιμία, καρκινικούς δείκτες και άλλα).
- Εξέταση του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση. Αυτό θα γίνει από τον γαστρεντερολόγο σας, ο οποίος μπορεί επίσης να λάβει δείγματα από πολύποδες για βιοψία (ένα μικρό δείγμα ιστού αφαιρείται και εξετάζεται στο μικροσκόπιο για καρκίνο).
- Αξονική τομογραφία και κατά περίπτωση μαγνητική (για σταδιοποίηση της νόσου).
ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ:
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μετά τη διάγνωση του καρκίνου είναι κατά πόσο η νόσος έχει εξαπλωθεί (μετάσταση) πέρα από την αρχική της θέση. Ο έλεγχος με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία θα μας βοηθήσουν στη σταδιοποίηση πριν το χειρουργείο και το σωστό σχεδιασμός της αντιμετώπισης.
Τα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Στάδιο Ι: Ο καρκίνος έχει διεισδύσει στα μεσαία στρώματα του τοιχώματος του παχέος εντέρου, αλλά όχι μέσα από αυτό.
Στάδιο II: Ο καρκίνος έχει διεισδύσει στο μυϊκό τοίχωμα του παχέος εντέρου.
Στάδιο ΙΙΙ: Ο καρκίνος έχει προχωρήσει σε λεμφαδένες κοντά στο παχύ έντερο και στο ορθό.
Στάδιο IV: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και σε άλλες θέσεις στο σώμα, όπως στο ήπαρ, τους πνεύμονες ή στην επένδυση της κοιλιάς (περιτόναιο).
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι χειρουργική νόσος.
Συνεκτιμώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν από τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, την εντόπιση και φυσικά τη σταδιοποίηση του όγκου, ο χειρουργός καταρτίζει το κατάλληλο και εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας του ασθενούς, βασισμένο στα σύγχρονα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του καρκίνου (που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο).
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου είναι κατά κύριο λόγο ο παράγοντας που καθορίζει την πρόγνωση του ασθενούς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ το σχέδιο θεραπείας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία πριν ή μετά το χειρουργείο.
Η παρουσία εξειδικευμένης ομάδας χειρουργού, ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών διασφαλίζει την καθολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς, βελτιστοποιώντας την πορεία του.
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου είναι κατά κύριο λόγο ο παράγοντας που καθορίζει την πρόγνωση του ασθενούς, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ το σχέδιο θεραπείας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία πριν ή μετά το χειρουργείο.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει ανοιχτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ:
Η ρομποτική κολεκτομή είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Μας επιτρέπει να χειρουργούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία και έλεγχο, σε σχέση με την κλασσική λαπαροσκόπηση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος da Vinci. Τα εργαλεία τοποθετούνται στην κοιλιά μέσω μικρών οπών και ο γιατρός τα χειρίζεται μέσω της κονσόλας του συστήματος, το οποίο και μεταφέρει τις κινήσεις του χειρουργού με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να κινηθούν οι ρομποτικοί βραχίονες στους οποίους συνδέονται τα ρομποτικά εργαλεία. Τα ρομποτικά εργαλεία σπάνε και ακολουθούν τις κινήσεις του καρπού και έχουν μεγάλη ευελιξία κίνησης, με συνέπεια οι χειρουργικοί χειρισμοί να είναι πολύ ελεγχόμενοι και ακριβείς.
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ:
Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται χωρίς μεγάλη τομή, με ειδικά εργαλεία και κάμερες (λαπαροσκόπια) που τοποθετούνται στην κοιλιά μέσω μικρών οπών.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής κολεκτομής;
- Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα
- Η μικρότερη απώλεια αίματος
- Η ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου
- Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ:
Σε έναν αριθμό ασθενών ενδέχεται να μην είναι δυνατόν να διενεργηθεί λαπαροσκοπική ή ρομποτική κολεκτομή. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για πραγματοποίηση ανοιχτής επέμβασης είναι η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις, αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η αδυναμία λήψης καθαρής εικόνας της ανατομίας των οργάνων της κοιλιάς μέσω της κάμερας. Σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός θα προχωρήσει σε ανοιχτή επέμβαση.
«Ο χειρουργός Dr Κωνσταντίνος Τσιμογιάννης MD, PhD έχει εξειδικευθεί στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Πρωκτού και έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλας στη Σουηδία. Εξειδικεύθηκε στη Ρομποτική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου (ESCP)»
Σχόλια
Γράψτε ένα σχόλιο